You are currently viewing Susitikimas su istorike A. Laužikiene

Susitikimas su istorike A. Laužikiene


Dalinamės akimirkomis iš susitikimo su Anželika Laužikiene – istorike, kuri pastarąjį pusmetį gyvena Molėtų krašto gastronomijos paveldu.

Kaip minėjo A. Laužikienė – pati sugalvojo, pati parašė ir pati jau bebaigia vykdyti projektą „Molėtų krašto patiekalai: nuo tradicijų iki modernumo”.

„Projektu siekiame išsiaiškinti savo regiono tradicinius patiekalus ir surasti savitumų, užrašyti senuosius receptus, kol dar yra kam pasakoti. Juk žmonės išeina negrįžtamai, nyksta informacija apie senąją mūsų krašto virtuvę, gastronominį paveldą. Pagaliau baigiame parengti knygą „Nuo zacirkos iki lydekos: tradiciniai Molėtų krašto patiekalai”, – sakė projekto vadovė Anželika Laužikienė.

Išklausinėta 30 rajono seniūnijų „gaspadinių”, išnaršyti archyvai. Rinkti pasakojimai ir receptai – ne tik lietuviškų patiekalų, bet ir Molėtų rajone įsikūrusių sentikių, anksčiau čia gyvenusių žydų.

A. Laužikienė surinkusi apie 180 įvairių patiekalų receptų – nuo kuklių, kasdienių – kaip zacirka, blynai, iki gana prašmatnių – įdaryta lydeka, kumpis tešloje, bobos, mozūrėliai, vėžių sriuba ir t.t.

Anželika Laužikienė pažadėjo, kad pasirodžius knygai, kuri dabar jau maketuojama, būtinai vieną egzempliorių padovanos ir Anykščių L. ir S. Didžiulių viešajai bibliotekai, kad galėtume ne tik susipažinti su Molėtų krašto gastronomijos paveldu, juos išbandyti pagaminti, bet ir paieškoti panašumų su Anykščių krašto valgiais.

Viešosios bibliotekos informacija