Naujienos

Kaip mes šventėme Gaspadinės dieną

Rubikių biblioteka su džiaugsmu priėmė Mačionių bibliotekininkės Janinos kvietimą Gaspadinės dieną švęsti Mačionių bendruomenės namuose. Ten yra visos sąlygos kepti, virti ir šiltoje aplinkoje smagiai pabendrauti. Tą ir padarėme kartu su Burbiškio bibliotekininke gruodžio 9 dienos popietę. Jaukiai besikūrenanti krosnelė, skoningai papuošta aplinka maloniai nuteikė šventei. Betaisant blynams tešlą sugūžėjo Mačionių moterų klubo atstovės su savo paruoštais valgiais – šilkine koše, apkepu su grybais, silke su spanguolėmis ir kt. Moterys, paragavusios mūsų blynų su grietine (smetona) pagal Liudvikos Didžiulienės –Žmonos receptą, norėjo sužinoti išsamiau, nes blynai buvo labai skanūs ir neįprasti. Dar suintrigavo tas faktas, kad rašytojos receptai buvo suguldyti 1913 metais Tilžėje išleistoje knygoje. Prie blynų labai tiko ir gira iš obuolių, taip pat gaminta pagal rašytojos receptą.

Prie stalo susėdusios dalijomės savo receptais, dalyvavome viktorinoje apie valgių gardinimą ir labai smagiai pabendravome. Gaila, pravažiuojantis autobusas neleido ilgiau pasibūti. Tiems, kas akyse nematė Liudvikos Didžiulienės–Žmonos knygos „Lietuvos gaspadinė arba pamokinimai kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“, siūlau jau išbandytus 2 receptus:

Blynai su grietine (smetona)
Stiklą trištos grietinės, tris kiaušinius, tris stiklus kvietinių miltų — išplakti smagiai, pridėti truputį cukraus ir, jeigu butų trištoka, pridėti saldaus pieno keletą šaukštų, ir kepti svieste ant skaurados.

Gira iš obuolių
Kaip tik obuoliai pradeda kristi, reikia juos rankioti ir supjaustant džiovinti per dvi dienas o paskui pečiuje. Iš tokių obuolių esti labai gera gira, sutaisoma tokiu budu: ant trijų svarų džiovintų obuolių, užpilti užvirinto vandens šešis gorčius ir uždengus palaikyti parą; paskui, supylus katilan su tirštimais, pavirinti bent adyną; nukaltus išpilti gražun ąžuolinin kubiliukan ir praaušinti; tada, pridėjus dvejatą stikliukų mielių, palaikius dar dieną, iškošti ir supilstyti buteliuosna ir, užkamšius gerai, apleisti sakais. Laikyti šaltai, iki reiks gerti.

Genovaitė Šarskuvienė, bibliotekininkė