Naujienos

Žolininkė pataria, kaip apsisaugoti nuo virusų

Traupio bibliotekoje viena iš skaitomiausių knygų  – „Skauda galvą? Kakta braukite per lango stiklą“. Šis leidinys  –  kraštietės Dominikos Balčiūnės per šimtmečius išbandytų liaudiškų receptų rinkinys. Būtent dabar,  koronaviruso pandemijos metu, ši knyga pasitarnautų visiems, ieškantiems būdų, kaip stiprinti imunitetą ir nesusirgti.

Kadangi biblioteka karantino metu lankytojų neaptarnauja, paprašėme Dominikos socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalinti patarimais, kaip stiprinti imunitetą ir išvengti peršalimo ligų.

„Kaip apsisaugoti nuo virusų yra daug patarimų: kaukės apsauga ir šis visuotinis karantinas, – rašo žolininkė. – Kaip stiprinti žmogaus imunitetą, kuris apsaugo žmogų nuo virusų? Galbūt keistai nuskambės tai, ką sužinojau iš gydytojos, tačiau tai – žarnynas, per kurį patekęs maistas per mikroflorą atiduoda gyvybiškai svarbius komponentus į kraują. Sveikas žarnynas –  stiprus imunitetas. Juk per skrandį ir žarnyną žmogus gauna gyvybiškai svarbias medžiagas. Visiškai saugų maisto papildą pasigaminti savo namų virtuvėje imuniteto stiprinimui ir vartoti kasdien. Lygiomis dalimis susmulkinkite saulėgrąžas, moliūgo sėklas, sezamų sėklas, linų sėmenis, kanapių sėklas, juodagrūdės sėklas, kviečių sėlenas. Gautu mišiniu gardinkime vaiko patiekalus, ypač tai naudinga vyresnio amžiaus žmonėms, galima tai gerti su vandeniu, sultimis, jogurtu ar kefyru. Prasidėjo pirmųjų augalų grožis, pačios pirmosios išlindo dilgėlės ir garšvos, dėkite jas sutrintas į kokteilius su šių sėklų mišiniu iš pirmų žalių augalų virkite sriubas. Toks natūralus maisto papildas iš sėklų organizmą aprūpina geležim, cinku, vitaminu E, A, D, selenu, magniu, baltymais bei skaidulinėmis medžiagomis. Pirmenybę reikėtų skirti natūralioms priemonėms: šaltalankių arbata su medumi, bičių pikis, bičių duonelė ar žiedadulkės (jei nėra alerginių reakcijų, mažiems vaikams iki 3 metų nerekomenduojama), alijošius, imbieras, sutrintas su medumi ir citrina, nuoviras iš šalavijų lapų, rozmarino, erškėtuogės uogos (gali būti džiovintos ar sutrintos sumaišytos su medumi), bei kasdienė mankšta yra puikios priemonės organizmui stiprinti. Pamiršti ir retai šeimoje naudojami krienai yra turtingi vitaminu C bei pasižymi baktericidiniu poveikiu. Vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms krienų galime įdėti į varškės užtepėlę. Krienų galima uždėti ant sviestu užteptos duonos gaminant sumuštinius. Sviestas sušvelnins krienų aštrumą. Stenkitės maitintis natūraliu maistu, perdirbtas maistas tik skrandį užpildo, bet naudos duoda mažai“, – vertingais sveikatos patarimais pasidalino žolininkė Dominika Balčiūnė.

Keletas  receptų iš jos knygos „Skauda galvą?“

Liaudiški būdai imunitetui stiprinti:
• Sumaišykite 2 šaukštus džiovintų maltų kiaulpienių šaknų su 2 šaukštais skrudintų saulėgrąžų ir šaukšteliu juodgrūdžių sėklų. Pusė mišinio suvalgykite ryte, kitą dalį – vakare. Mišinį galite suberti į stiklinę kefyro – bus puiki vakarienė.

• Maltus sėmenis, kanapes, sezamų sėklas ir saulėgrąžas sumaišykite su džiovintomis maltomis kiaulpienių šaknimis. Kasdien vartokite po 2 šaukštelius mišinio.

• Sumaišykite 100 g alavijų sulčių, 500 g graikinių riešutų, 300 g medaus, 3 citrinų sultis. Vartokite po šaukštelį mišinio 3 kartus per dieną 30 min. prieš valgį. Imuninė sistema labiau susidoros su ligų sukėlėjais.

• 300 g maltų alavijų lapų sumaišykite su 600 g pavasarinio medaus ir 5 dienas laikykite vėsioje vietoje. Gerkite po šaukštą 3 kartus per dieną valandą prieš valgį. Gydymo trukmė  – mėnuo. Košelė stiprina organizmą.

• Šaukštą dilgėlių užpilkite stikline kambario temperatūros vandens ir įstatykite į didesnį indą su vandeniu. Kaitinkite 15 min. Palikite 45 min. atvėsti ir nukoškite. Įpilkite virinto vandens, kad susidarytų ankstesnis kiekis. Gerkite po 0,5 stiklinės 2 kartus per dieną.

• Imunitetą stiprina daiginti grikiai, avietės, granatai, burokėliai, morkos, erškėtrožių arbata su medumi.

• Česnakinis aliejus. 3 šaukštus trintų česnakų užpilkite 0,5 stiklinės iki 50 0C pašildyto nerafinuoto saulėgrąžų arba kitokio augalinio aliejaus. Pastatykite šiltai. Po 2-3 savaičių perkoškite ir nuspauskite. Pajutę pirmuosius peršalimo požymius, česnakiniu aliejumi ištepkite pėdas, prieš tai pakaitinę sūdyto su jūros druska vandens vonelėje. Jeigu vargina kosulys, šiuo aliejumi ištepkite krūtinę.

• Česnakinis medus. Reikės: 2 vidutinio dydžio česnako galvučių ir 450 g medaus. Česnakus nuvalykite ir kruopščiai sutrinkite iki vientisos masės. Mediniu šaukštu po truputį įmaišykite medų. Mišinį sukrėskite į indą ir sandariai uždarykite. Vartokite po 0,5 šaukštelio per dieną. Ši košelė yra ne tik puiki priemonė nuo virusų, bet ir stiprūs antiseptikai – ja galima tepti vabzdžių įgėlimo vietas, įvairias žaizdas, odos uždegimus, bėrimus.

• Organizmą stiprinantys saldainiai. Vienodą kiekį mėgstamų džiovintų vaisių (datulių, persikų, razinų, slyvų) nuplaukite ir išmirkykite. Prisiskinkite kiaulpienių žiedų, raktažolių bei žemuogių lapų ir žiedų. Kad būtų rūgščiau, galite įmaišyti minkštų eglių ar pušų ūgliukų. Visus komponentus sutrinkite elektriniu trintuvu. Įdėkite truputį medaus, kad masė suliptų. Drėgnomis rankomis suformuokite rutuliukus ir apvoliokite kiaulpienių žieduose. Tokius saldainius galima gaminti iš įvairiausių žolelių ir valgomų žiedų. Atraskite gardžiausią derinį ir netradiciniais sveikais skanėstais lepinkite ne tik vaikus, bet ir svečius. Gydomieji gėrimai peršalus:

• Tarkuota imbiero šaknis su citrinų sultimis. Gardinkite medumi. • Virintas pienas su 10-15 lašų česnakų sulčių ir trupučiu sviesto.

• Karštas pienas su mineraliniu vandeniu „Borjomi“. Skieskite lygiomis dalimis. Vartokite po stiklinę. Šis gėrimas nuslopina atsirandantį kosulį.

• Krapų sėklų arbata su medumi ir citrinos griežinėliu.

• Kompotas iš įvairių džiovintų vaisių su žiupsneliu tarkuotos imbiero šaknies.

• Čiobrelių, aviečių stiebų, liepžiedžių, maltų džiovintų erškėtrožių arbatos su medumi. Nuo kosulio ir bronchito:

• 3 didelių juodųjų ridikų sultis sumaišykite su 3 šaukšteliais medaus ir trečdaliu šaukštelio saldžiosios paprikos. Mišinį pakaitinkite, bet neužvirinkite. Supilkite į nepermatomą buteliuką ir 3 dienas laikykite tamsioje vietoje. Vartokite 3 kartus per dieną po valgio.

• Sumaišykite po stiklinę sutarkuoto bičių vaško, medaus, kokybiško nerafinuoto aliejaus ir pušų sakų. Kaitinkite kol masė taps vientisa. Neužvirinkite. Iš nurodyto kiekio sudedamųjų dalių gausite litrą vaistų. Vartokite po šaukštą 3 kartus per dieną 30 min. prieš valgį. Užgerkite karštu pienu. Jei neturite pušų sakų, pririnkite jaunų žalių pušų kankorėžių ir išvirkite aliejuje. Stiklinę kvapios masės sumaišykite su likusiais komponentais.

• 2 smulkiai supjaustytus svogūnus užpilkite medumi ir uždengę laikykite 24 val. Kelis kartus per dieną išgerkite po šaukštą susidariusių sulčių.

 • 4 šaukštus putinų uogų sumaišykite su 3 šaukštais medaus, užpilkite litru vandens ir 10 min. kaitinkite. Nukėlę nuo viryklės perkoškite ir vartokite po 2 šaukštus kas 2 valandas.

Ačiū žolininkei Dominikai Balčiūnei už naudingus patarimus.
Būkite ir likite sveiki!

Traupio bibliotekos informacija