Filialai

SURDEGIS. Gaspadinės diena Surdegio bibliotekoje

Gaspadinės diena 
 

Gruodžio 9 dieną Surdegio bibliotekoje paminėjome Liudvikos Didžiulienės 160-ąsias gimimo metines.

Ji buvo labai gera gaspadinė, išleido knygą „Lietuvos gaspadinė arba pamokymai kaip prigulingai suvartoti Dievo dovanas.“

Kartu su Raguvelės vyr. bibliotekininke Rita Ivanova pasirinkome receptą „Pyragėliai su mėsa“.

Tešla taisoma kaip auginčiaus, įmaišius piene su sviestu ir kiaušiniais, tikt cukraus nedėti perdaug.

Lašinius apvirinus supjaustyti smulkiai, pridėti truputi druskos, pipirų, gvozdikų pjaustytų cibulių; išmaišius gerai kamšinti.

Keptais pyragėliais su mėsa vaišinome bibliotekos skaitytojus, bei bendruomenės narius.
 

Surdegio vyr. bibliotekininkė Janina Uzdrienė

traupis. Traupio bibliotekos skaitytojai ragavo „Leguminą iš aguonų“

Traupio bibliotekos skaitytojai ragavo „Leguminą iš aguonų“

Gruodžio 10-ąją, tradicinės Knygos šventės metu, Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių biblioteka pakvietė visas rajono bibliotekas prisijungti prie kulinarinio paveldo akcijos pagal Liudvikos Didžiulienės-Žmonos receptų knygą „Lietuvos gaspadinė, arba Pamokinimai kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“.
Traupio bibliotekoje buvo kepamas ir ragaujamas saldusis patiekalas: legumina iš aguonų. Receptas nereikalavo įmantrių ingredientų ir ruošimo subtilybių, tad pagaminti pavyko puikiai. Legumina vaišinosi bibliotekos lankytojai, o pradinių klasių mokinukai buvo pakviesti prie arbatos puodelio ragauti kulinarinio paveldo patiekalo ir pasiklausyti bibliotekininkės pasakojimo apie Liudviką Didžiulienę-Žmoną. Visi ragautojai gyrė, kad skanu, pageidavo recepto ir džiaugėsi, kad šis aguoninis pyragas puikiai tiks švenčių stalui.
O receptas nesudėtingas:
Stiklinę aguonų apšutinti verdančiu vandeniu, išspaudus sutrinti su keliais karčiais
migdolais; pridėti šešis trynius, du šaukštus smulkaus cukraus ir viską trinti; ant galo
dėti tris šaukštus bulbinių miltų ir putas, išmaišius dėti pusbliudin ir kišti pečiun.


Traupio bibliotekos informacija

SKIEMONYS. Džiugaus laukimo šviesoje

Džiugaus laukimo šviesoje

Kai už lango tamsu mūsų širdyse šiluma ir tyla. Adventas – laikas stabtelėti ir dovanoti sau tylą, apmąstymų laiką, susitaikymą su savimi ir aplinkiniu pasauliu. O tam puikiausiai dera eiliuotas žodis, nes per poeziją advento tyla beldžiasi į mūsų sielą.

Gruodžio 9-ąją aktyviausios Skiemonių bibliotekos skaitytojos atėjo pasiklausyti bibliotekininkės skaitomų adventinių eilių, kuriose skambėjo žodžiai skatinantys gerumą, susitaikymą, atleidimą, grįžtančios saulės ilgesį ir Kalėdinio stebuklo nuojautą.

Taip jau sutapo, kad gruodžio 9-ąją bibliotekoje vyko sociokultūrinė akcija – gaspadinės diena, todėl visi tądien užsukę į biblioteką buvo vaišinami sūriu, pagamintu šeimininkės Zitos Nečiūnienės, pagal Liudvikos Didžiulienės-Žmonos knygą „Lietuvos gaspadinė arba pamokinimai kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“. Taip buvo paminėtas ir prozininkės, lietuvių tautos žadintojos Liudvikos Didžiulienės-Žmonos 160-osios gimimo metinės.

Tiesdami šviesos tiltus tarp žmonių aptarėme nuveiktus darbus, ant stalo tirpo adventinio vainiko žvakė, primindama, kad taip tirpsta laikas, skiriantis mus nuo Didžiųjų metų švenčių.
 

Skiemonių filialo vyr. bibliotekininkė
Danguolė Gaidukevičienė

RUBIKIAI. Kaip mes šventėme Gaspadinės dieną

Kaip mes šventėme Gaspadinės dieną

Rubikių biblioteka su džiaugsmu priėmė Mačionių bibliotekininkės Janinos kvietimą Gaspadinės dieną švęsti Mačionių bendruomenės namuose. Ten yra visos sąlygos kepti, virti ir šiltoje aplinkoje smagiai pabendrauti. Tą ir padarėme kartu su Burbiškio bibliotekininke gruodžio 9 dienos popietę. Jaukiai besikūrenanti krosnelė, skoningai papuošta aplinka maloniai nuteikė šventei. Betaisant blynams tešlą sugūžėjo Mačionių moterų klubo atstovės su savo paruoštais valgiais – šilkine koše, apkepu su grybais, silke su spanguolėmis ir kt. Moterys, paragavusios mūsų blynų su grietine (smetona) pagal Liudvikos Didžiulienės –Žmonos receptą, norėjo sužinoti išsamiau, nes blynai buvo labai skanūs ir neįprasti. Dar suintrigavo tas faktas, kad rašytojos receptai buvo suguldyti 1913 metais Tilžėje išleistoje knygoje. Prie blynų labai tiko ir gira iš obuolių, taip pat gaminta pagal rašytojos receptą.

Prie stalo susėdusios dalijomės savo receptais, dalyvavome viktorinoje apie valgių gardinimą ir labai smagiai pabendravome. Gaila, pravažiuojantis autobusas neleido ilgiau pasibūti. Tiems, kas akyse nematė Liudvikos Didžiulienės–Žmonos knygos „Lietuvos gaspadinė arba pamokinimai kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“, siūlau jau išbandytus 2 receptus:

Blynai su grietine (smetona)
Stiklą trištos grietinės, tris kiaušinius, tris stiklus kvietinių miltų — išplakti smagiai, pridėti truputį cukraus ir, jeigu butų trištoka, pridėti saldaus pieno keletą šaukštų, ir kepti svieste ant skaurados.

Gira iš obuolių
Kaip tik obuoliai pradeda kristi, reikia juos rankioti ir supjaustant džiovinti per dvi dienas o paskui pečiuje. Iš tokių obuolių esti labai gera gira, sutaisoma tokiu budu: ant trijų svarų džiovintų obuolių, užpilti užvirinto vandens šešis gorčius ir uždengus palaikyti parą; paskui, supylus katilan su tirštimais, pavirinti bent adyną; nukaltus išpilti gražun ąžuolinin kubiliukan ir praaušinti; tada, pridėjus dvejatą stikliukų mielių, palaikius dar dieną, iškošti ir supilstyti buteliuosna ir, užkamšius gerai, apleisti sakais. Laikyti šaltai, iki reiks gerti.

Genovaitė Šarskuvienė, bibliotekininkė

ANDRIONIŠKIS. Jau kvepia Kalėdom

Jau kvepia Kalėdom

Kiekvienas, pravažiuodamas pagrindine miestelio gatve, pasakys: šaunūs tie andrioniškiečiai... Gatvės švarios ir tvarkingi kiemai, seniūnijos balkone visu grožiu spindi Kalėdinė eglutė, iš toli matyti išpuošti bibliotekos langai, o viduje ne tik vaikučių laukia kalėdinė knygų parodėlė...

Gausus būrys suaugusiųjų ir vaikučių, nepabūgęs įkyraus nežiemiško lietaus, dar kartą įrodė, kad andrioniškiečiai šventėms neabejingi... Kada gi susitiksi, pabendrausi su kaimynais, o gal ir toliau gyvenančiais artimais žmonėmis, jei ne prieš Kalėdas...

Tad, įžiebus Kalėdinę eglutę, andrioniškiečiai buvo pakviesti į Bendruomenės namų salę, kur visi galėjo pasidžiaugti ne tik Daivos Kruopienės vadovaujamu jaunųjų saviveiklininkų kolektyvo žiemišku spektakliuku, visų laukiamo Kalėdų Senelio dovanomis, bet ir netikėtumu... Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešosios bibliotekos Knygos šventėje gruodžio 9-oji – Gaspadinės diena, kurios metu visų bendruomenių nariai vaišinasi patiekalais, pagamintais pagal rašytojos Liudvikos Didžiulienės pasiūlytus receptus jos knygoje „Lietuvos gaspadinė, arba Pamokinimai kaip prigulincziai suvartoti Dievo dovanas“. Didžiulių sodybos muziejininkė Jūratė Pačinskienė, vaišinusi unikaliu patiekalu „Legumina iš bulbių“ tikrai turėtų būti nominuota šauniausia Gaspadine...

Antanas Žvikas, Andrioniškio bibliotekos vyresn. bibliotekininkas

SVĖDASAI. Gaspadinės diena Svėdasuose

Gaspadinės diena Svėdasuose

Gruodžio 8- 9 d. Svėdasų biblioteka kvepėjo duona. Paminėjome Liudvikos Didžiulienės-Žmonos 160-ąsias gimimo metines. Ji buvo lietuvių literatūros istorijoje pirmoji moteris beletristė, viena iš lietuvių tautos žadintojų, knygnešių talkininkė, gera gaspadinė, mėgusi gaminti ir vaišinti. Ji parašė pirmąją lietuvišką kulinarijos knygą „Lietuvos gaspadinė arba pamokinimai kaip prigulingai suvartoti dievo dovanas“, kuri išleista 1893 m. Tilžėje priede prie laikraščio „Ūkininkas“ Nr.4 . Vieną iš šios knygos receptų gaminome ir mes – tai „Duonelė saldinta“. Šis receptas yra populiarus ir šiandien. Tokią duoną kepa svėdasiškė Vanda Mikšienė, kuri ir atėjo mums padėti ir patarti.

Pirmą dieną užmaišėme duonelę, kol ji brinko gėrėme arbatą, moterys prisiminė kaip anksčiau kepdavo duoną, kaip pečių iškūrendavo, kokios malkos tinkamos, kokiais miltais užmaišydavo ir kokia tai buvo didelė šventė suaugusiems ir vaikams.

Antrą dieną minkėme duonelę, iki „dešimto prakaito“ (padedant Miglei ir Austėjai) ir kepėme iki vėlumos. Kvepėjo ne tik biblioteka, bet ir visi kultūros namai. Duonelė iškepė gana didelė, net iš penkių kilogramų miltų, gražiai apskrudusi ir saldi kaip „du medu.“ Vaišinome visus, kurie užėjo į biblioteką, pasakojome kokia tai buvo nepaprasta moteris L. Didžiulienė – Žmona. Jos gyvenimo devizas (kuris tūrėtų būti aktualus ir šiandien) – „Džiaugiuosi, kuomet galiu nors vienam žmogui ašaras nušluostyti. Tai nedaug, tai kaip lašas mariose... Bet jeigu kiekvienas nušluostytų ašaras nors vienam varguoliui, tai jam būtų lengviau gyventi...“

Asta Medinienė